Een brilkaaiman in expeditiegebied Madidi bij ZooParc Overloon.

Samen zorgen we voor de natuur

Natuurbehoud ZooParc Overloon

Bij ZooParc ga je op expeditie en wandel je tussen de meest bijzondere dieren in verschillende gebieden. Deze dieren zijn ambassadeurs van hun soortgenoten in de natuur die het vaak moeilijk hebben in hun oorspronkelijke leefgebied. Veel van de soorten die je in ZooParc ziet hebben dan ook een status variërend van 'kwestbaar' tot 'met uitsterven bedreigd'. Met elkaar kunnen we hen helpen, met grote, of kleine stappen. Op deze pagina ontdek je hoe ZooParc Overloon zich inzet voor natuurbehoud en lees je ook hoe jij kunt helpen.

Hoe dragen wij bij?

Een giraf eet bladeren van een tak bij ZooParc Overloon.

Soortbehoud door samenwerking

Wist je dat Europese parken samenwerken om (bedreigde) diersoorten te behouden? Hierdoor zijn bijna alle dieren die je in ZooParc ziet hier geboren of vanuit een ander park hier naartoe verhuist. Soms worden er zelfs dieren in de natuur teruggeplaatst.

Een bonte vari zit in het gras bij ZooParc Overloon

Natuurbeschermingsprojecten

ZooParc Overloon zet zich in voor de bescherming van de natuur. Via Stichting Wildlife steunen we wereldwijd bijna dertig projecten, van Noord-Brabant tot Zuid-Afrika. Op deze manier helpen we heel veel dieren, van de zwarte bij tot de netgiraffe.

Een witte tijger ligt op de grond bij ZooParc Overloon.

Met onderzoek beschermen

Door onderzoek te doen leren we veel over diersoorten en ontdekken we hoe we hen kunnen helpen. Onderzoek is dus heel belangrijk voor het beschermen van bedreigde diersoorten en de gebieden waar ze leven. Daarom doet ZooParc onderzoek en dragen we graag bij aan projecten van anderen.

Inheemse natuur ondersteunen

Als je goed kijkt zie je in ZooParc veel dier- en plantsoorten die niet bij de collectie horen. Deze inheemse soorten komen van oorsprong voor in Nederland en zijn aangepast aan ons klimaat. Wist je dat veel inheemse soorten ook de status 'bedreigd' hebben?

Een jonge fossa klimt in een boom bij ZooParc Overloon.

Educatie

In ZooParc maak je een ontdekkings-reis door expeditiegebieden die leefgebieden van over de hele wereld nabootsen. Een hoofdtaak van ZooParc is het bieden van goede educatie. Je leert hier alles over de dieren en wordt geïnspireerd op gebied van natuurbescherming en -behoud.

Hoe kan jij bijdragen?

Een jonge ringstaartmaki zit op de rug van haar moeder bij ZooParc Overloon.

Word adoptieouder

Een mooie manier waarmee je kan doneren aan Stichting Wildlife is het adopteren van een dier(soort) bij ZooParc. Word adoptieouder van jouw favoriete diersoort of geef een adoptie cadeau!

Ontdek de voordelen
Vrijwilliger geeft kinderen uitleg in ZooParc Overloon

Vrijwillige gids bij Stichting Wildlife

Als gids vertel je bezoekers alles over de dieren en natuurbeschermingsprojecten. Je draagt jouw liefde voor de natuur over en weet anderen te inspireren om bij te dragen aan natuurbescherming.

Meer informatie

Heb je een vraag over natuurbehoud of de rol van ZooParc Overloon? Stel hem hier!

Vul hier jouw vraag of opmerking in.