Inheemse natuur
Behoud en bescherming van de inheemse natuur
In ons park vind je een hoop inheemse plant- en diersoorten die niet bij de collectie horen, maar wel een plek in ZooParc Overloon hebben. Inheemse soorten zijn aangepast aan ons klimaat, de omgeving en andere dieren en planten. Ze komen van oorsprong in Nederland voor waardoor ze in de loop der tijd op elkaar afgestemd zijn geraakt. Zo is de cyclus van insecten bijvoorbeeld precies afgestemd op het moment dat de planten in bloei staan. Helaas zijn veel van deze inheemse soorten vaak net zo bedreigd als sommige diersoorten die in ZooParc leven. Daarom doen we er alles aan om ook de inheemse soorten te beschermen en behouden. Dat doen we op allerlei manieren: van het aanplanten van inheemse boomsoorten, tot het laten liggen van bladeren en het houden van de zwarte bij in ons park.
Het planten van wilgenbomen
Overal in ZooParc staan wilgenbomen. Deze inheemse soort is niet alleen mooi om te zien, maar heeft ook een belangrijke functie. De boom produceert vroeg in het voorjaar al een hoop stuifmeel waardoor hij een goede voedselbron voor insecten is. Daarnaast hebben verschillende soorten wilgen een andere bloeitijd waardoor ze elkaar afwisselen en gedurende het jaar een spreiding in het voedselaanbod aanbieden. De insecten die hier op af komen zorgen met bestuiving weer voor het behoud van andere bloemen en planten. Een extra voordeel is dat de takken van de wilg ook erg geliefd zijn bij de dieren in ZooParc, browsers genieten echt van de bladeren! Browsers zijn herbivoren die ook graag takken eten zoals giraffen, tapirs, kangoeroes, capibaras, zeboe's en verschillende apensoorten.
Natuurlijke parkeerplaats
Natuur vind je niet alleen in ZooParc, ze is overal en begint al op de parkeerplaats. We hebben dit terrein zo aangepast dat de natuur er veel ruimte heeft. De speciaal geplante lindebomen, een van oorsprong Brabantse boomsoort, zullen over een paar jaar voor heel veel schaduw zorgen. De bomen staan vroeg in de lente in bloei en leveren veel nectar. Hierdoor trekken ze veel vogels, bijen en andere insecten aan. Ook maaien we de hoeken van het parkeerterrein niet zodat de teunisbloem, boerenwormkruid en meerjarige planten alle kans krijgen om te groeien en zich te verspreiden.
Onkruid vergaat niet
Het wordt vaak als negatief ervaren (het heet niet voor niets onkruid) maar in ZooParc zijn we er blij mee! De planten trekken namelijk insecten aan, die op hun beurt weer vogels aantrekken. We laten bloeiende kruiden daarom staan op plekken waar het een toegevoegde waarde heeft, denk bijvoorbeeld aan het verblijf van de zuidelijke cheeta. Het gaat hierbij om planten die uit zichzelf opkomen, zoals biggenkruid en duizendblad: we zaaien het niet zelf. Zo weten we dat het om planten gaat die echt bij deze omgeving passen.
Bladeren laten liggen
Als in de herfst de bladeren vallen, ruimen we ze niet op, maar laten we ze liggen. We hebben bijvoorbeeld de inheemse struiken kardinaalsmuts en hazelaar gepland zodat deze bladeren kunnen vallen. Daar waar geen bladeren liggen, leggen we zelf houtsnippers neer. Deze laag wordt verteerd door micro-organismen waardoor er een humuslaag ontstaat die op zijn beurt weer een goede voeding voor de planten is. Ook is de bladlaag goed voor insecten en kleine zoogdieren zoals muizen en egels. Sinds we de bladeren niet meer opruimen, zien we bovendien veel meer merels en roodborstjes, die op de insecten afkomen. Ook zien we een hoop eekhoorns, die voedsel als eikels en hazelnoten onder de bladlaag verstoppen. Een ander voordeel is dat we in de zomer minder hoeven te sproeien. Omdat het zonlicht de bodem niet meer direct bereikt door de bladeren, verdampt er minder water.
Beschermde inheemse diersoorten
In ZooParc leven een groot aantal inheemse diersoorten. Een aantal van deze diersoorten hebben de status kwetsbaar of zelfs bedreigd. ZooParc draagt bij aan het behoud en de bescherming van deze soorten, een aantal voorbeelden hiervan zijn:
Spechten
Zowel de groene als bonte specht leeft in ZooParc, ze komen af op dode bomen die we laten staan. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar de bomen in het giraffenverblijf, misschien zie je ze wel!
Kerkuil
De kerkuil is niet bedreigd en is een wijdverspreide soort die graag in open ruimtes leeft. s' Nachts jaagt hij op kleine knaagdieren en vogels. Boomholten, schuren en bijgebouwen worden gebruikt om te rusten of broeden.
IJsvogel
Dit is een zeer schuwe soort die zich niet snel laat zien. De ijsvogel die je in Nederland ziet is de enige ijsvogelsoort die je tot in het noorden van Europa ziet. De meeste ijsvogelsoorten leven in tropische gebieden.
Zwarte bij
De zwarte bij is de énige inheemse honingbij in Nederland. Helaas is de soort met uitsterven bedreigd, met name door de invoer van andere (niet-inheemse) bijensoorten door bijvoorbeeld imkers.