Soortbehoud
Bedreigde diersoorten beschermen en behouden
Misschien vraag je je af waar de dieren die in ZooParc Overloon leven vandaan komen en wat de rol van een dierentuin eigenlijk is. We beantwoorden al je vragen over dit onderwerp op deze pagina.
Veel dieren die je in ZooParc ziet zijn hier geboren. De andere dieren zijn vanuit andere dierentuinen naar ons park verhuist. Er worden geen dieren uit het wild gehaald en naar ons park gebracht. Één van de belangrijkste rollen van dierentuinen is het behouden en beschermen van (bedreigde) diersoorten. Erkende Europese dierentuinen werken samen binnen de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) om deze rol te vervullen. Veel van de dieren die je in ZooParc ziet hebben de status 'kwetsbaar' tot 'uitgestorven in het wild'. Met managementprogramma's zorgen we ervoor dat er gezonde populaties van deze diersoorten blijven bestaan die kunnen dienen als reservepopulatie, maar waar ook onderzoeken naar gedaan kan worden om met de resultaten de wilde soortgenoten te beschermen. Het is daarbij goed om te weten dat erkende dierentuinen geen dieren kopen of verkopen, de dieren zijn namelijk geen bezit van een park en uitwisseling tussen dieren vindt puur plaats in het belang van de diersoort.
Managementprogramma's (EEP's)
Wist je dat meer dan 4000 diersoorten met uitsterven bedreigd zijn? ZooParc werkt samen met ongeveer 350 dierentuinen in Europa om deze soorten te beschermen en behouden. Samen vormen we de EAZA: de Europese dierentuinvereniging. Binnen de EAZA wordt voor meer dan 400 diersoorten gewerkt met internationale management-programma's, ook wel EEP genoemd. EEP staat voor EAZA Ex situ Programma waarbij Ex Situ 'buiten het natuurlijke habitat' betekent. In dit filmpje vertelt coördinator Steven je meer over het belang van dierentuinen en verderop deze pagina lees je meer over welke EEP's ZooParc zelf coördineert.
EEP programma’s bij ZooParc
In ZooParc leven ongeveer 85 diersoorten waarvan er meer dan 50 gecoördineerd worden binnen een EEP. Elk managementprogramma heeft een coördinator. De coördinator houdt de gegevens van een bepaalde diersoort bij en beheert de populatie in dierentuinen. In ZooParc worden de EEP’s van de witgezichtsaki en von der Decken Tok beheerd. Samen met een commissie geeft de coördinator adviezen over welke dieren samen nakomelingen mogen krijgen, of dieren daarvoor moeten verhuizen naar andere dierentuinen, en zo ja, naar welke.
In de zomer van 2023 bezocht onze hoofd dierenverzorger Steven Paramaribo Zoo in Paramaribo. Hij bezocht dit park om nog meer te leren over de dieren in Zuid-Amerika: de verzorging, de natuurlijke leefomgeving en de uitdagingen die er spelen. Ook kon hij de dierentuin ondersteunen en adviseren bij de verzorging van de dieren.
Hoe wordt de collectie samengesteld?
In ZooParc leven veel verschillende diersoorten, maar hoe zijn deze gekozen? Voor ZooParc is zowel een collectie- als een masterplan opgesteld. In deze documenten is uitgewerkt welke diersoorten we in de toekomst willen huisvesten en met welke reden hiervoor gekozen wordt. Soorten worden bijvoorbeeld gekozen op basis van EEP, zo dragen we bij aan het behoud van bedreigde diersoorten. Dit wordt altijd in overleg met de coördinator van de betreffende diersoort gedaan. Ook kan er gekozen worden om een diersoort te huisvesten met een educatieve reden, om zo de bezoekers te informeren over een diersoort en de kansen en bedreigingen voor deze soort in het wild. Andere mogelijke redenen om soorten in het park te hebben zijn: onderzoek en fundraising (geld ophalen voor de wilde soortgenoten).
Voorbeelden van soortbehoud
Fossa's geboren
In juni 2024 zijn twee fossa's geboren. “De geboorte van deze dieren is extra bijzonder omdat er niet vaak fossa's worden geboren in dierentuinen", weet Van den Heuvel.
Reuzenmiereneter
Eind 2023 is er een reuzen-miereneter geboren. Parken zorgen voor een gezonde reservepopulatie om uitsterving te voorkomen. Moeder Tousle heeft al drie gezonde zoons gekregen.
Netgiraffe geboren
In ZooParc is eind 2023 een netgiraffe geboren. Het is de eerste giraffe die ooit in ons park ter wereld is gekomen.
Dwergnijlpaarden
Speurhond Boyd heeft in Ivoorkust dwergnijlpaarden opgespoord. Door gegevens te verzamelen kan een plan worden opgesteld om de soort voor uitsterven te behoeden.
Meer lezen over geboortes, herintroductie in het wild of de bescherming van bedreigde diersoorten?
Bekijk meer nieuwsMet wie werken wij samen?
ZooParc is lid van EAZA (European Association of Zoos and Aquaria). Een dierentuin mag zich aansluiten als het voldoet aan de criteria voor bijvoorbeeld onderzoek, educatie in het park, EEP's en leefomstandigheden van de dieren. Er zijn circa 350 Europese parken lid van EAZA. Het uitwisselen van dieren voor een EEP vindt bij voorkeur plaats met één van deze parken.
Ook zijn we lid van de NVD (Nederlandse Vereniging van Dierentuinen). Alle leden werken nauw samen aan het behoud en de bescherming van de natuur, onderzoek om dit te ondersteunen en een mooie dag uit met goede educatie voor bezoekers.
Een lidmaatschap van de NVD en/of EAZA kan gezien worden als kwaliteitskeurmerk voor dierentuinen.