"De Aziatische kleinklauwotter is de kleinste ottersoort die er bestaat. Deze schattige dieren bereiken een maximale lengte van slechts 85 centimeter, inclusief hun staart."
Ontdek in het echtVoedsel:
vis, schaaldieren, kleine zoogdieren en kleine vogels
Levensduur:
gemiddeld 12 jaar
Gewicht:
1 tot 5 kilo
Aantal jongen:
1 tot 6 jongen
Aantal jongen
1 tot 7
Draagtijd:
ongeveer 2 maanden
IUCN-status:
kwetsbaar
EEP:
nee
Aziatische kleinklauwotters maken intensiever gebruik van hun poten dan andere ottersoorten. Dankzij hun gedeeltelijke zwemvliezen en kortere nagels kunnen ze objecten beter vastgrijpen. Deze otters staan bekend om hun speelse en sociale karakter. Een paartje blijft hun hele leven trouw aan elkaar.
De Aziatische kleinklauwotter komt voor in Zuidoost-Azië en leeft voornamelijk in de buurt van ondiepe wateren. Ze zijn te vinden bij zowel zoet als zout water, vaak in gebieden met dichte vegetatie. Deze begroeiing biedt bescherming tegen roofdieren en andere bedreigingen. Daarnaast graven kleinklauwotters holen in rivieroevers, waar ze rusten en slapen.
In de afgelopen 60 jaar is het leefgebied van de Aziatische kleinklauwotter flink afgenomen. Dit komt vooral door menselijke activiteiten, zoals de aanleg van thee- en koffieplantages en de uitbreiding van dorpen en steden. Ook overbevissing en watervervuiling vormen een grote bedreiging, omdat ze het voedsel van de otters verminderen. Bovendien worden kleinklauwotters vaak bejaagd, zowel vanwege hun vacht als voor de illegale handel in exotische huisdieren.
Wist je dat meer dan 4000 diersoorten met uitsterven bedreigd zijn? ZooParc werkt met ongeveer 325 Europese dierentuinen samen om deze soorten te beschermen en behouden. Samen vormen we de EAZA: de Europese dierentuinvereniging. We werken met internationale management-programma's, ook wel EEP’s genoemd. EEP staat voor EAZA Ex situ Programme waarbij Ex Situ 'buiten het natuurlijke habitat' betekent. Ook de Aziatische kleinklauwotters in ZooParc zijn onderdeel van een EEP. Elk EEP wordt beheerd door een coördinator die een stamboek met gegevens van een diersoort bijhoudt en de populatie in dierentuinen beheert. Samen met een commissie geeft de coördinator adviezen over welke dieren samen nakomelingen mogen krijgen, of dieren daarvoor moeten verhuizen naar andere dierentuinen, en zo ja, naar welke. De kans op gezonde nakomelingen en daarmee het in leven houden van de soort is zo het grootst. Op de borden in ZooParc kun je dieren met een EEP herkennen aan het logo van een neushoorn en haar kalf.