Een krachtige leeuwenbrul

"De brul van een leeuw is zo luid dat deze tot wel acht kilometer verderop hoorbaar is. Dit indrukwekkende geluid gebruiken leeuwen om hun territorium af te bakenen en andere leeuwen te waarschuwen." 

Ontdek in het echt
Afrikaanse leeuwPanthera leo
  • Leefgebied:

    savannes in Afrika

  • Levensduur:

    10 tot 15 jaar oud

  • Gewicht:

    ♀ 120 tot 180 kg ♂ 150 tot 240 kg

  • Aantal jongen:

    1 tot 6 jongen

  • Draagtijd:

    3,5 maanden

  • IUCN-status:

    kwetsbaar

  • EEP:

    ja

Over de Afrikaanse leeuw

Afrikaanse leeuwen bewonen de uitgestrekte savannes van Afrika en zijn de enige katachtigen die in groepen leven. De grootte van zo'n groep varieert en is voornamelijk afhankelijk van de beschikbaarheid van voedsel in het gebied. Sommige groepen kunnen uit wel veertig leeuwen bestaan. Meestal omvat een groep twee tot drie mannetjes, meerdere vrouwtjes en hun jongen. Vrouwtjes blijven hun hele leven binnen dezelfde groep, terwijl mannetjes rond hun tweede levensjaar de groep waarin ze geboren zijn verlaten.

Leefgebied en bedreigingen

De Afrikaanse leeuw komt voor in gebieden ten zuiden van de Sahara en leeft in diverse landschappen, met uitzondering van tropische regenwouden en woestijnen. Ooit was hun verspreidingsgebied veel groter, maar in de afgelopen 500 jaar is het met ongeveer 85% gekrompen.

Vandaag de dag leven er naar schatting nog zo'n 25.000 Afrikaanse leeuwen in het wild, terwijl dat er in 1970 nog 90.000 waren. De twee grootste oorzaken van deze afname zijn habitatverlies en conflicten met mensen. Door de groeiende menselijke bevolkingsdruk is er steeds minder ruimte en voedsel beschikbaar voor leeuwen. Wanneer ze in de buurt van boerderijen komen en vee zoals koeien of geiten aanvallen, worden ze vaak gedood om schade te voorkomen.

Leeuwen rennen close-up ZooParc Overloon

Soortbehoud in ZooParc Overloon

Wist je dat meer dan 4000 diersoorten met uitsterven bedreigd zijn? ZooParc werkt met ongeveer 325 Europese dierentuinen samen om deze soorten te beschermen en behouden. Samen vormen we de EAZA: de Europese dierentuinvereniging. We werken met internationale management-programma's, ook wel EEP’s genoemd. EEP staat voor EAZA Ex situ Programme waarbij Ex Situ 'buiten het natuurlijke habitat' betekent. Ook de Amoertijgers in ZooParc zijn onderdeel van een EEP. Elk EEP wordt beheert door een coördinator die een stamboek met gegevens van een diersoort bijhoudt en de populatie in dierentuinen beheert. Samen met een commissie geeft de coördinator adviezen over welke dieren samen nakomelingen mogen krijgen, of dieren daarvoor moeten verhuizen naar andere dierentuinen, en zo ja, naar welke. De kans op gezonde nakomelingen en daarmee het in leven houden van de soort is zo het grootst. Op de borden in ZooParc kun je dieren met een EEP herkennen aan het logo van een neushoorn en haar kalf. 

Herfst drie Afrikaanse leeuwen op plateau ZooParc Overloon

Soortbehoud in het wild

ZooParc draagt via Stichting Wildlife bij aan bijna dertig natuurbeschermingsprojecten wereldwijd. Ook de bescherming van de Afrikaanse leeuw is een belangrijk onderdeel van deze initiatieven. Jaarlijks ontvangt de Namibian Lion Trust een donatie van Stichting Wildlife, die zicht richt op de bescherming van leeuwen in Namibië, rondom Etosha National Park.

Meer info over Nimibian Lion TrustMeer info over Stichting Wildlife

Meer informatie over de Afrikaanse Leeuw

Maak kennis met de andere inwoners van Ngorongoro